VS krijgt boete door sluiten gokmarkt

 

Wereldhandelsorganisatie WTO heeft de Verenigde Staten veroordeeld tot het betalen van een jaarlijkse boete van $ 21 mln aan Antigua wegens het verbod op internetgokken. Het kleine Caribische eiland mag de boete innen door niet te betalen voor intellectuele eigendomsrechten van Amerikaanse bedrijven. Dat kan gelden voor bijvoorbeeld films en muziek, maar ook voor patenten, merken en ontwerpen.

Het eiland is met 69.000 inwoners het kleinste land dat ooit een klacht aanhangig heeft gemaakt bij de WTO. Antigua is sterk afhankelijk van de goksector. Op het eiland gevestigde gokbedrijven hebben een kwart in handen van de onlinegokmarkt van $ 12 mrd. In 2002 verbood de Amerikaanse regering het gokbedrijven echter om via internet hun diensten aan te bieden. Dit heeft Antigua jaarlijks $ 130 mln aan inkomsten gekost.

In november 2004 deed de WTO al een uitspraak dat het verbod in de VS in strijd is met de regels van de wereldhandelsorganisatie. Vijf maanden later werd die uitspraak bevestigd in een hoger beroep. In maart van dit jaar oordeelde de WTO dat de Verenigde Staten het eerdere oordeel hebben genegeerd en dat er sancties zouden kunnen worden opgelegd.

Volgens de WTO is de wijze waarop het internetgokverbod in september 2006 is aangepast in strijd met de reglementen van de organisatie. Het Amerikaanse Congres bepaalde toen dat financiële betalingen van banken aan buitenlandse internetcasino’s aan banden werden gelegd. Daarmee wilde men het betalingsverkeer aan de gokbedrijven ondergraven. Bedrijven als SportingBet besloten daarop hun Amerikaanse activiteiten te beëindigen.

De toegekende schadevergoeding is veel lager dan de $ 3,44 mrd die door Antigua was geëist. Het eiland was tot dat schadebedrag gekomen op basis van de inkomsten tot en met 2006, ramingen tot 2012 en het verschil tussen wat de inkomsten waren geweest als de VS de internetgokmarkt niet hadden gesloten. Volgens het 89 pagina’s dikke vonnis van de WTO is het jaarlijkse niveau van gemiste inkomsten echter $ 21 mln.

Toch kan het moeilijk worden voor het eiland om de sancties op het intellectuele eigendomsrecht op te leggen. In een handelsconflict tussen Ecuador en de Europese Unie over de bananenmarkt mocht Ecuador soortgelijke sancties treffen. Het land zag daar echter van af omdat Ecuador met die acties tegenmaatregelen over zich zou afroepen die de economie zouden kunnen beschadigen.

De mogelijkheid om een land te straffen met het niet eerbiedigen van de eigendomsrechten is toegestaan onder de WTO-regels. De strafmaatregel biedt een sanctiemogelijkheid aan kleinere landen als die geen tariefmaatregelen op importgoederen kunnen treffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *